Semințe tradiționale din soiuri vechi românești.
Agricultura de subzistență, cea practicată in gospodăriile românești de veacuri ,a fost baza economiei românești.
Reziliența acesteia peste veacuri datorându-se biodiversității din gospodariile românilor precum și cultivarii cât mai curat posibil.
Au folosit tehnici și cel mai important semințe tradiționale din soiuri vechi românești. Acestea au fost predate din familie in familie și din generație în generație ca o zestre de preț.
Felul responsabil în care străbunii noștri își cultivau hrana precum și semințele folosite de aceștia au început să dispară din mai multe motive.
In anul 2014 UNESCO a declarat Semințele Tradiționale precum și modalitățile de cultivare a acestora“moștenire culturală intangibilă„.
Dar in prezent România importa 90% din semințele pentru legumicultura in spații protejate și 70% pentru cultivarea în câmp. Acest lucru se întâmplă deși este una din țările cu cea mai mare biodiversitate.
„Romania este recunoscuta la nivel European ca fiind tara cu cea mai mare biodiversitate” dr. Costel Vinatoru
În aceste condiții noi nu aveam Bănci de semințe ori Depozite Strategice de Semințe pentru a putea fi folosite in cazul unor calamități,astfel Romania este printre ultimele țări din Europa cu privire la protejarea biodiversității .
Semințele Tradiționale dispar din culturi fiind inlocuite cu hibrizi , soiuri modificate genetic ori soiuri din import .
Primul pas catre o stabilitate a Romaniei din acest punct de vedere a fost facuta de d-l Doctor Costel Vinatoru. Acesta a initiat crarea primei Banci de Resurse Genetice Vegetale din Romania la Buzau.
MISIUNEA NOASTRA:
-identificăm soiurile cultivate de generatii in țara noastră si transmise din gospodărie in gospodărie de-a lungul timpului .
-multiplicăm și verificăm periodic soiurile tradiționale pentru a asigura stabilitatea si sănătatea acestora .
-pastrăm semințele respective in condiții specifice de siguranță .
-transmitem către agricultori soiurile autentice asigurând biodiversitatea in culturile agricole încercând să contribuim astfel la diminuarea gradual a folosirii hibrizilor ,organismelor modificate genetic ori a soiurilor din import.
Toate soiurile pe care le deținem sunt bioreproductibile (se pot păstra semințe de la fiecare cultură pentru anii următori).Aparțin domeniului public, nu sunt modificate genetic și sunt cultivate folosind metode tradiționale, nemecanizat și fără inputuri chimice. Semințele sunt recoltate, uscate și stocate manual fără a fi tratate chimic.
Garanția pe care o oferim este că soiul corespunde descrierii făcute.
Rezultatele pe care le obțineți depind de condițiile de cultură.
Toate semintele au grad de germinație >85%.
Suntem o familie de gospodari cu părinți, bunici și străbunici agricultori care ne-au transmis dragostea, cunoștințele și semințele lor.
De peste un deceniu salvăm, descoperim, protejăm și înmulțim pentru copiii noștri și ai dumneavoastră semințe tradiționale din soiuri vechi românești și de pe alte meleaguri.
Transmiteți o sămânță vie copiilor voștri și vă vor mulțumi cu fiecare generație ce va urma de la voi încolo!
https://semintetraditionale.ro/
https://m.facebook.com/semintetraditionaleromanesti/posts/1744737479187992
Warning: Illegal string offset 'cookies' in /home/seminte1/public_html/wp-includes/comment-template.php on line 2522