Scallop(patisson)
Scallop este din o grupă varietală de dovlecei de vară (Cucurbita pepo) cunoscută pentru forma sa rotundă și superficială, cu margini zimțate, asemănătoare cu o farfurie zburătoare. Numele „pattypan” provine de la „o tigaie pentru coacerea unei chiftele”. Numele său în franceză, pâtisson, derivă dintr-un cuvânt provențal care semnifică un tort făcut într-o formă zimțată. Dovlecelul pattypan mai este cunoscut și sub numele de dovlecei cu margine zimțată, dovlecei bunicuță, dovlecel de budincă, ciblème în franceza cajun, dovlecel buton, scallopini sau simplu „dovlecei” în engleza australiană sau „schwoughksie squash” (pronunțat „shwooxie squash”), în special dacă este crescut în zona Poughkeepsie, New York.
Dovlecelul pattypan este disponibil în variante albe, galbene, portocalii, verzi deschise, verzi închise și multicolore. Dovlecelul este cel mai tandru când este imatur. În bucătăria rafinată, pulpa sa delicată este uneori scoasă și amestecată cu arome, cum ar fi usturoiul, înainte de reintroducere; coaja scoasă a unui dovlecel pattypan este uneori folosită și ca recipient decorativ pentru alte alimente. Pattypan este o sursă bună de magneziu, niacină și vitaminele A și C. O cană conține aproximativ 20-30 de calorii și nici o grăsime. Este adesea feliat, copt, sau acoperit și prăjit până devine aurie, sau pur și simplu fiert. În bucătăria poloneză și ucraineană, aceștia sunt murați în oțet dulce.